Baru-baru ini cubaan membuat kuih seri muka ini. Alhamdulillah menjadi dan sedap sgt. cuba la mcm xcaya semudah itu
Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )
Bahan lapisan bawah:-
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 st garam
2 sm minyak
Bahan lapisan atas:-
120gm tepung gandum
3 sm tepung jagung
140gm gula
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 st garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste) - sy guna paste aje
Cara-cara
Untuk lapisan bawah:-
A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. - sy rendam lama dlm 2 3 jam
C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas. - sy pakai loyang yang lain. lepas kukus pulut tu sy transfer ke loyang lain sambil tekan2. sy pernah buat pakai loyang sama tp end up x cantek dan agak lembik pulut tu. bila potong melekat
Untuk lapisan atas:-
1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam.... - sy bungkus tudung pengukus dengan towel bg xnk air menitik dan cantik atas dia. klu x dia blh bertakung air dan makin lembik kepala hijau dia
PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
pesanan sy kuih seri muka ini tidak boleh terlalu lembik samada pulut mahupun kepala. dan pulut juga jgn terlebih lemak. pd saya pulut itu blh lagi dikurangkan lemak/santan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment