Tuesday, December 20, 2011

Kek Pisang Yani

Antara kek pisang yang saya suka. Bahannya juga agak berlainan. penggunaan fresh cream memberi rasa mewah pada kek ini. cuba la. sedap!

kek ini agak sedikit ye. seperti separuh dari adunan biasa kek lain

Bahan-bahan
2 biji pisang
140g butter
120g gula
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar fresh cream
1 sudu besar jus lemon
200g tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Cara-cara
1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
2. Asingkan putih dan kuning telur
3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
8. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit

** resepi ini di ambil dari myresepi.com. untuk melihat komen2 lain boleh la ke MYR

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Order Form

Name:
Phone No:
Do you need delivery service? Yes (please fill up address below)
No (self pick up)
Address:
Email Address:
Product Type Cheese Tart
Muffin
Cupcake
Cream Cake (b'day & celebration)
Oval Cake
Biskut
lain-lain

This form powered by Freedback